Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej powinna rozwiązywać kolejno problemy takie jak:
- brak równości w zakresie dotyczącym zasobów finansowych;
- faworyzacja niezrównoważonego modelu konsumenta;
- dewaluacja pracy sektora rolniczego.
Jak to działa?
W 2014 roku w życie miała wejść nowa WPR, która w swych założeniach powinna była walczyć z wszelkiego rodzaju patologiami sektora rolniczego, między innymi zbyt intensywnemu eksploatowaniu środowiska naturalnego. W tym momencie do debaty włączyła się organizacja Slow Food*.
Według tego stowarzyszenia, należy połączyć aspekty społeczne, środowiskowe i kulturowe tak, aby w rolnictwie dominowały bardziej świadome modele konsumpcji. Nie leży w jej geście całkowite zlikwidowanie różnic kulturowych każdego kraju, lecz ich utrzymanie i skuteczna ochrona.
Droga do zmian
Fundamenty zmian, według Slow Food:
- promowanie produkcji na małą i średnią skalę - zgodnego z możliwościami lokalnego ekosystemu; połączenie wiedzy tradycyjnej z najnowszymi osiągnięciami;
- promowanie lokalnych produktów - "powołanie środowiskowe", czyli lokalność produktów n pierwszym miejscu;
- promowanie lokalnych systemów rolnych - ograniczenie odległości, na jakie żywność byłaby transportowana, poprzez efektywną edukację;
- promowanie systemów rolnych przyjaznych dla środowiska - agroekologia w najszerszej skali.
Inaczej mówiąc - WPR jutra to mniejsze przedsiębiorstwa rolne, nacisk na lokalność w każdym aspekcie i nowoczesność, jako narzędzie do podtrzymywania owej "lokalności".
*Slow Food - międzynarodowe stowarzyszenie, które stara się zmienić podejście ludzi do codziennych żywieniowych wyborów.
Źródła:
- Broszura Slow Food W stronę nowej wspólnej polityki rolnej.
- Strona Slow Food Polska: http://www.slowfood.pl
Masz uwagi i sugestie? Napisz w komentarzu i pomóż mi doskonalić bloga!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz