wtorek, 12 lipca 2016

Slow Food - zmiany na skalę globalną(?)

 


 

Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej powinna rozwiązywać kolejno problemy takie jak:

  • brak równości w zakresie dotyczącym zasobów finansowych;
  • faworyzacja niezrównoważonego modelu konsumenta;
  • dewaluacja pracy sektora rolniczego.


Jak to działa?


W 2014 roku w życie miała wejść nowa WPR, która w swych założeniach powinna była walczyć z wszelkiego rodzaju patologiami sektora rolniczego, między innymi zbyt intensywnemu eksploatowaniu środowiska naturalnego. W tym momencie do debaty włączyła się organizacja Slow Food*.

Według tego stowarzyszenia, należy połączyć aspekty społeczne, środowiskowe i kulturowe tak, aby w rolnictwie dominowały bardziej świadome modele konsumpcji. Nie leży w jej geście całkowite zlikwidowanie różnic kulturowych każdego kraju, lecz ich utrzymanie i skuteczna ochrona.

Droga do zmian


Fundamenty zmian, według Slow Food:
  • promowanie produkcji na małą i średnią skalę - zgodnego z możliwościami lokalnego ekosystemu; połączenie wiedzy tradycyjnej z najnowszymi osiągnięciami;
  • promowanie lokalnych produktów - "powołanie środowiskowe", czyli lokalność produktów n pierwszym miejscu;
  • promowanie lokalnych systemów rolnych - ograniczenie odległości, na jakie żywność byłaby transportowana, poprzez efektywną edukację;
  • promowanie systemów rolnych przyjaznych dla środowiska - agroekologia w najszerszej skali.

Inaczej mówiąc - WPR jutra to mniejsze przedsiębiorstwa rolne, nacisk na lokalność w każdym aspekcie i nowoczesność, jako narzędzie do podtrzymywania owej "lokalności".
 



*Slow Food - międzynarodowe stowarzyszenie, które stara się zmienić podejście ludzi do codziennych żywieniowych wyborów.

Źródła: 
  • Broszura Slow Food W stronę nowej wspólnej polityki rolnej.
  • Strona Slow Food Polska: http://www.slowfood.pl


Masz uwagi i sugestie? Napisz w komentarzu i pomóż mi doskonalić bloga!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz